Честита Баба Марта на всички!


С началото на този месец започва и преходът към топлия и слънчев период от годината и лично аз го посрещам с много усмивки, накичена с мартеници до лактите и в очакване на истинското слънце. На този ден си пожелаваме много здраве и усмивки, пък аз ще допълня: „Тази усмивка да не слиза от лицето ви до края на годината!".

За да съм в унисон с празника и настроението, което той носи, реших тази година мартениците, които раздавам да са в малко по-различен и както каза една колежка в работата, "по-практичен" вид :) Реших да купя два пакета бисквитки, за да не губя излишно време в печенето им (тъй като си беше работен ден на следващия ден) и да ги нарисувам с различни видове мартенски картинки. Едни просто бяха оцветени в бяло и червено, други нарисувах като мартенички, трети бяха така познатите на всички Пижо и Пенда, накрая започнах да рисувам усмихнати човечета. Вече на самия първи март, преди да си раздам практичните мартеници на колегите, подредих бисквитките във всичките им варианти върху капака на една от кутиите, с които ги пренесох и ги снимах за блога :)


После ... свършиха :D Но бяха вкусни, тъй като украсата беше направена предимно от захар (или така нареченият royal icing).

Необходими продукти:

около 300 гр. пудра захар
2 бр. белтъци, на стайна температура
2 ч.л. изцеден лимонов сок
1 пакетче ванилия 
сладкарска боя

Начин на приготвяне:
 
Белтъците и лимоновият сок се слагат в чиста купа и се разбиват с миксер - на ниски обороти. Белтъците са добре разбити, когато пяната от тях започне да побелява. Пудрата захар се пресява през сито. Тогава на части и внимателно тя се добавя към разбитите белтъци. Разбиването и добавянето на захарта продължава докато се образува гъст крем, който се задържа по бъркалките на миксера. Има вероятност да ви трябва по-малко или повече пудра захар, но целта е гъстият крем, така че преценката се осъществява в движение :P Ако остане неизползван крем, обезателно да се завие със свежо фолио, за да не се получава "коричка". И не оставяйте да престоява в хладилник повече от 48 часа, защото все пак става въпрос за яйца.



Хапвайте с удоволствие!