Торта "Рафаело"


Днес мисля да споделя с вас една торта с прекрасен кокосов крем. Така и така е бяло навън, нека и сладкишът бъде в унисон с цветовата гама на града. Това е една много лесна за приготвяне торта, която не отнема много време. Тъй като трябваше да я започна от нулата, а нямаше никакво време за приготвяне, аз лично прегреших и си купих готови блатове. Снимката на тортата всъщност е с тях, но ще ви дам рецепта и за домашно приготвени блатове – те стават прекрасни и са подходящи за всички видове торти.

Продукти за блата (за форма 26 или 28 см):

6 бр. яйца
180 гр. захар
160 гр. брашно

Формата се намазва с масло и се поръсва с брашно. Белтъците се разделят от жълтъците. Първо се разбиват жълтъците със захарта до образуването на пяна. После се разбиват белтъците на гъст сняг и се добавят на части към жълтъците, като разбъркването става внимателно и с дървена лъжица (с дървена, за да не се изкарва въздуха от сместа). Накрая брашното се пресява и се добавя на части към въздушната смес, като се бърка постоянно, но внимателно. Сместа се изсипва в приготвената форма.

Фурната се загрява на висока температура - на моята печка е около 180°-200°C. След което формата се поставя внимателно  в печката без сътресения, за да се получи хубав краен продукт. Пече се около 30-40 минути. Препоръчително е да се остави да преседи няколко часа, за да изстине и стегне. Така е и по лесно за рязане, тъй като ще се наложи изпеченото тесто да се среже на три равни блата.

Когато са минали необходимите часове и тестото е изстинало, има две опции за разрязване на блата на части. Първият вариант е с нож, внимателно, а другият с конец, който да минава от едната страната на блата, дърпайки го към вас, докато конеца не премине през целия блат.

За приготвянето на крема ще са ви необходими

Продукти за крема:

1 бр. консерва подсладено кондензирано мляко (има го по големите вериги магазини)
250 гр. меко масло
100-150 гр. кокосови стърготини

Първо се разбива маслото до пухкав крем. Прибавя се кондензираното мляко при постоянно бъркане с миксера. Добавят се и стърготините. Ако кремът ви се струва твърде рядък, може да се прибавят и допълнително количество стърготини. Готовия крем се оставя в хладилник за 2-3 часа, за да стегне.

Сглобяване:

Блата се сиропира с някакъв сироп или сока на компот, или мляко. След това се нанася слой крем, плодове (аз сложих банани, но може да са всякакви други), следващ блат, сиропиране, крем, плод, последен блат, сиропиране, крем. Като с последния слой крем може да нанесете и крем отстрани, за да изглежда по-завършена тортата, но моята така или иначе беше за празнуването на рождения ден на баща ми и не трябваше да има пазарен вид, така че му я подарих такава, каквато я виждате. Все пак трябваше да стане за отрицателно време и съм доволна какво се получи като вкус на фона на цялото бързане.




Може да се декорира по всевъзможни начини, оставям на въображението ви да се развихри. :)