Торта за рожден ден на тати


Понякога се случват неща, които разтърсват целия ни свят. И в повечето случаи отговорът на всички, познати и непознати, звучи като ехо около теб: "То, времето, лекува!". Не знам къде или кога времето е лекувало каквото и да е, но това ти повтарят отвсякъде. Независимо от факта, че се случват гадни неща на готини хора, великият рефрен, който продължават да припяват всички, е: "Ми, то животът продължава...". 

Не обичам, когато хората повтарят едни и същи изтъркани реплики само защото не знаят какво да ти кажат. Много повече човечност има в една прегръдка или просто да поседят с теб в тишината. Много повече смисъл има, като се вложи в този тип съпричастност, вместо да залагат на голи реплики, които някой е сметнал за значими и обществото ги е приело като такива.

Както и да е... Животът е като монета - от едната страна е тъгата, самотата и всичко мрачно, до което душата на човек може да се докосне, но винаги от другата страна стои щастието, любимите хора, усмивките, красотата. Всичко, което има смисъл да бъде видяно или преживяно и накрая на пътя си да кажеш, че си живял добре.

Точно на този принцип искам да споделя с вас хубавото, което се случва на фона на лошото. Баща ми имаше рожден ден точно преди великденските празници и му приготвих най-сложната торта, която съм правила някога. Рецептата взех от една книжка ("Златната книга на шоколада"), която пък ми беше подарена за моя рожден ден десет дни по-рано и се получи страхотно нещо, поне на вкус :)

Рецептата е сравнително дълга, но си заслужава.

Необходими продукти за блата:

350 гр. черен шоколад
300 гр. брашно
50 гр. какао
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
2 щипки сол
4 яйца
90 гр. масло (на стайна температура)
250 гр. пудра захар
125 мл. прясно мляко
2 с.л. олио



Начин на приготвяне:

Тавата/формата, в която ще печем, се намазва с масло и поръсва с брашно. Фурната се пуска да загрява. През това време се разтопява шоколада на водна баня и се оставя да се охлади. Сухите съставки се смесват в голяма купа, а в друга - маслото и захарта, към тях яйцата - едно по едно. След тях на части се прибавят и сухите съставки. Накрая разтопения шоколад, млякото и олиото. Изсипва се в подготвената форма и се пече около 40 - 50 минути.

Необходими продукти за големите целувки:

4 белтъка 
200 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват с миксер, докато не станат на твърда пяна. После се добавя на части и пудрата захар. Изрязват се два кръга от хартия за печене и върху тях се нанася равномерно достатъчно количество от сместа, така че да не излиза от кръга. Пече се, докато блатовете не станат хрупкави (около 30-тина мин.). С остатъка можете да си направите целувки. А за жълтъците ще публикувам допълнителна рецепта за шоколадов мус.



Необходими продукти за лимоновия крем:
Не мисля, че кремът по рецепта беше достатъчен, но може би идеята му е просто да се усеща лимоновия вкус. Не знам! 

3 яйца
100 гр. захар
3 с.л. лимонова кора
90 мл. лимонов сок
130 гр. масло 

Начин на приготвяне: 

Смесват се яйцата, захарта, лимоновите кора и сок и се разбива с миксер, до получаване на хомогенна смес. Вари се с непрестанно бъркане, докато се сгъсти. След това се добавя на части и маслото. Когато маслото се разтопи, тенджерата с крема се слага в студена вода. Изважда се и се опакова със свежо фолио докато се охлади. 

Сглобяване:
Блатът, който сме изпекли се разрязва на три равни части. Първия се поставя за дъно на тортата и се сиропира със мляко, или захарен сироп, или сок от компот, каквото имате под ръка. След това се слага от лимоновия крем, първата голяма целувка, пак крем, блат, сиропиране, крем, целувка, крем, блат.



Разбита течна сметана (около 130 мл.), 2 с.л. пудра захар и 1 ванилия са необходимите продукти, с които да се намаже тортата отгоре и отстрани. Може да се украси със смлени или филирани ядки по цялата и площ или с куп други чудесии :)


Аз сложих млени фъстъци, но на вас може и да ви хрумнат по-добри идеи. От мен - толкова! :P