Крем карамелЕто и рецепта, която да припомни вкуса на детството. Като малки са ни глезили с бухтички, палачинки, баклави, крем карамел и още куп други вкусотии. Сега ще предложа рецепта именно за една от тях - крем карамелът, с една по-модернизирана от бабино време съставка, а именно сладкарска сметана. 

Необходими продукти за карамела:

120 гр. захар
3 с.л. вода

В малка тенджерка се изсипва захарта. Добавя се водата, която трябва да намокри захарта. Поставя се на котлона, на не много силен огън. Не се бърка! След няколко минути цвета започва да се променя. Когато сместа се карамелизира, се маха от котлона и се разпределя в 8 чашки/купички или кой, какъвто съд има - издръжлив на топлина. 


Необходими продукти за крема:

½ л. прясно мляко
250 мл. сладкарска сметана
100 гр. захар
2 ванилии
4 яйца

В тенджера се смесват млякото, сметаната, захарта и ванилията. Сместа се слага на котлон, докато заври, след което се отстранява и при непрекъснато бъркане се добавя към предварително разбитите яйца. Сместа се разпределя по равно в чашките/купичките с карамела. След това всички те се подреждат в тава, пълна до половината с вода и се пече на 150°C за около час. Когато е готов, се оставя да се охлади. Ако има повече късмет сигурно ще стигне и до хладилника :) Но опитът показва, че в повечето случаи нищо сладко не получава този шанс :) 


Да ви е сладко!