Френска селска торта


Както обещах - ето я и рецептата за Френска селска торта. Изключително лесна и приятна за правене е. Но е хубаво да си предвидите две светли части на денонощието :)

Необходими продукти за платките:

1 яйце
150 гр. захар
50 гр. масло
2 ч.л. сода
200 мл. прясно мляко
около 400 гр. брашно
(по желание) - 2 с.л. мед





























Казвам по желание, защото и без него платките се получават, макар и малко по-твърди, което след нанасяне на крема е без значение, защото омекват. Пък и е един вид застраховка, ако черпите алергични към мед гости :P

Яйцето и захарта се разбиват, след което се добавят млякото, содата и маслото (и меда, ако ще слагате). Получената смес се вари около 30 мин. на бавен огън до получаването на златист цвят (а ако няма мед - до кремав цвят и ориентировъчно пак около 30 мин.). Когато е готова сместа се оставя съвсем леко да се охлади и се сипва брашното. Омесва се тесто, което се разделя на топки, които навсякъде пише, че трябва да са по 85 гр. Всяка една се разточва върху набрашнена повърхност до получаването на 2, 3 милиметрова дебелина и се пекат на предварително силно загрята фурна. Отново навсякъде пише, че в една торта има САМО 5 платки, което лично за мен няма логика, защото и с 6, и с 7 пак е със същия вкус :)
Докато са топли платките, оформяте желания диаметър и оставяте в едно пликче да се охлаждат.

Необходими продукти за крема:

1 кофичка заквасена сметана
около 250 мл. подсладена сладкарска сметана
По желание се слагат смлени орехи


Разбива се сладкарската сметана, след което към нея се добавя заквасената. Сглобява се по следния ред: платка, крем, ако има орехи - се посипват и така доколкото пъти решите - дали 5, 6 или 7, според мен няма значение. Може да се сложи и мармалад някъде между редовете. Така и направих с тортата за офиса. Готовата сглобка се опакова във фолио и се оставя, най-добре за през нощта, да зрее в хладилника.

Като се извади от хладилника на следващия ден, с остатъка от сметаната се покрива цялата торта - отгоре и отстрани. Облича се със 250 гр. смлени орехи. И готово!