Мъфини с белтъците, останали от тирамисуто


Както обещах - ще публикувам една рецепта, на която попаднах някъде по сайтовете и си я пазя като back-up план за след направата на поредното тирамису. Така и така белтъците, които остават трябва да се вложат в нещо, което да става за ядене :) За съжаление нямам снимки на тези мъфини, защото тогава, когато ги правих, истинския герой на вечерта беше тирамисуто и те не представляваха особен интерес за фотографа :) Но пък утешителната новина е, че са много лесни за правене, на фона на тирамисуто, което сте сътворили със собствените си ръце. Мисля, че се получаваха 6 бр., но дори и да се получат повече, не мисля, че ще им откажете.

Необходими продукти:

5 бр. белтъци
220 гр. захар
100 мл. олио
100 мл. прясно мляко
300 гр. брашно 
2 бр. ванилии
1-2 с.л. настъргана лимонова кора
1 опак. бакпулвер
плодове - по желание

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг, след което на части и внимателно добавяте захарта. Бъркането продължава, докато захарта не се разтвори напълно. Към готовата смес се добавят на тънка струя и при постоянно разбъркване олиото и прясното мляко. В друга купа се смесват брашното, ванилиите, кората от лимона и бакпулвера. Разбъркваме и добавяме сухите съставки към сместа. Аз сложих и една, две малки шепи замразени горски плодове. Във форма за мъфини се слагат хартиените чашки, пълнят се със смес 2/3 от обема им и се пекат в предварително загрята на 180ºC фурна за около 15-20 минути. За да са по-красиви и не чак толкова обикновени, можете да ги украсите с маслен крем и сладкарска боя и да ги шприцовате с него.