Шоколадово изкушение



Този път съм избрала нещо много шоколадово, което не е голяма изненада, защото много обичам шоколада. Това е една рецепта, която беше пригодена за пастички, но тъй като тогава, когато я правих, нямах, пък и сега нямам правоъгълна форма, направих рецептата в кръгла, 24 см, форма. Сега като си гледам снимките, стигнах до извода, че блатът може да бъде разрязан на две части, тъй като не седи особено естетически, когато е толкова дебел. Не че не се изяде за отрицателно време, но ако искате да го подарите на някого, е по-добре блатовете да са два и по-тънки.

Така... и сега към самата рецепта :)

Необходими продукти за блата:

6 бр. яйца
5 с.л. пудра захар
2 с.л. олио
5 с.л. брашно
3 с.л. какао
1 пак. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците, заедно със захарта и олиото се разбиват с миксер до получаването на пяна. В друг съд се пресяват брашното, какаото, бакпулвера. В трети разбиваме белтъците на „твърд сняг” (това е, когато белтъците са добре разбити с миксера и се държат по стените на съда). Към белтъците добавяме внимателно и на части: част от сухите съставки, част от жълтъците, част от сухите съставки, част от жълтъците и така до получаването на еднородна смес. Готовото тесто изсипваме в предварително намазан с масло и поръсен с брашно съд (за мен това беше кръгла тавичка – 24 см, но може да се направи и в правоъгълна) и се пече в предварително загрята на 180°C фурна за около 10-15 мин. След изпичане оставяме блатът да се охлади във формата си.


Необходими продукти за крема:

250 гр. меко масло, на стайна температура
500 гр. извара
200 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

Разбива се маслото с изварата и захарта на гладък крем, с който се намазва блата/блатовете, който/които все още стои/стоят във формата, в която сме го/ги изпекли. Това е с цел кремът да бъде разнесен равномерно, а не да има повече крем в средата, а по-малко в краищата на сладкиша. Нещо, за което също не съм се сетила тогава, когато съм го правила! Пък от тогава досега доста вода е изтекло и всеки трябва да се учи от грешките си :), затова и споделям подобренията, които вие можете да внесете, за да може вашият сладкиш да изглежда в пъти по-добър от този на снимките :P Когато сме готови с намазването на блата, пъхаме сладкиша в хладилника, за да може кремът да стегне.


Необходими продукти за глазурата:

200 гр. шоколад (можете да смесите един млечен, един черен или да сложите два еднакви, зависи от индивидуалния вкус)
50 гр. масло

Начин на приготвяне:

Включваме котлона и подготвяме водна баня за шоколада. Това става, като напълните с вода до половината по-голям съд от този, в който ще разтапяте шоколада. След това слагате съда, в който ще разтапяте, в по-големия, но внимавайте да не потъне и да не попада вода там, където ще бъде шоколада, защото ще се пресече и няма да ви се получи. За целта също и водата не трябва да завира, а просто да е гореща и да стапя шоколада без да има досег с него. Такааа... след всички необходими предупреждения, минаваме към същината. Водата вече загрява, слагаме шоколада и маслото в сухия съд и топенето им започва. Така докато не стане течна гладка шоколадова маса. Сваляме от котлона, оставяме за малко да се охлади, след което разстиламе от всяка страна на сладкиша, както отгоре, така и от страните му. Връщаме обратно в хладилника, за да стегне този път шоколада, поне 1 час.

При рязането ножът трябва да бъде горещ, за да не нарушава цялостта на глазурата. Дано и да вас ви хареса толкова, колкото на мен, когато го опитах :)