Чийзкейк с лайм



Днес мисля да споделя с вас един от най-вкусните чийзкейкове, които съм опитвала (от тези, които съм направила аз естествено, защото сигурно има и по-хубави).

В цялата тази бяла приказка мисля, че добре би ни се отразило наличието на цитрусов плод в менюто. Хубавото на този плод е, че дори и в минусовите температури, го има в по-големите вериги магазини, така че може да се открие лесно. В същото време е и по-интересен от събрата си, който сме свикнали да използваме. Става въпрос за лайм.  И сега да се насоча към рецептата. Аз направих чийзкейка във форма 26 см, но като че ли е по добре да бъде направен в по-малък диаметър, защото ми се стори твърде тънко. Не че не се изяде за минути след сервирането му, но ако се гони приличен пазарен вид, наистина е по-добре да бъде направен във формичка с малко по-малък диаметър, например 18-20 см. Толкова е вкусен, че съм го правила няколко пъти, затова и снимките са с няколко различни декорации. За изпълнението май 4 плодчета ще стигнат, но ако са твърде малки вземете резервна бройка :)

Продукти за основата:
  
100 гр. бисквити, няма значение какви са
50 гр. кокосови стърготини
2 с.л. светло-кафява захар
2 с.л. зехтин
4-5 с.л. прясно изцеден сок от лайм








Бисквитите се натрошават на дребно, но не съвсем до прах, на малки парченца. Към тях, в купа, се слагат всички съставки, като разбъркването става с ръце. Получава се доста гъсто тесто, което се изсипва в предварително намазнената форма. Пресова се добре дъното отново чрез натискане с ръка и се oформя малко бордче, за да има завършен вид, след като излезе от металната форма. Приготвената основа се прибира в хладилник за един час или в камерата за 20-30 мин. Вторият вариант спестява време и е препоръчителен, ако бързате.


Продукти за пълнежа:

1 консерва подсладено кондензирано мляко
120 мл. прясно изцеден сок от лайм
3 бр. яйца
1 с.л. настъргана кора от лайм
При желание може да се добави сладкарска боя, зелена, но ако не обичате химията и без нея се получава страхотен.








Всичко се забърква в една купа с помощта на миксер, след което се изсипва във формата с вече охладената основа. Пече се 20-30 минути в предварително загрята фурна на 180ºC. След като се извади от печката, се оставя да се охлади напълно. Декорацията, както винаги казвам, е във ваши ръце. Моите варианти са за аматьори, вие можете да направите по-големи чудесии. Важното е, кейка да се прибере в хладилник за няколко часа и чак тогава да се разрязва.













Да ви е сладко!