Тирамису


Когато брат ми имаше рожден ден, трябваше да се измисли нещо вкусничко, което ще бъде посрещнато най-малкото с усмивка. Така и така трябваше да се измисля подарък - решихме да го изненадаме с едно голямо тирамису от мен (което от момента на подаряването до пълното му унищожение, му останаха всичко на всичко 15 минути живот:)) и пликче с бонус. Що се отнасяше до моята част от подаръка, получи се супер! И ще споделя с вас какво и как се получи в действителност. А след това ще публикувам още един пост - какво можете да направите с останалите белтъци, след осъществяването на рецептата за тирамисуто.

Необходими продукти:

5 бр. жълтъци
120 гр. захар
50 мл. ром
250 мл. сладкарска сметана
500 гр. маскарпоне
около 40 бишкоти
смесени - студено кафе, ром, захар - за напояване на бишкотите

Начин на приготвяне:

Жълтъците се разбиват със захарта, докато не се получи сгъстена бяла смес. Ако ви е страх, че яйцата не са пресни, разбиването може да стане на водна баня, на слаб огън. Добавя се рома и се сваля от котлона при непрестанно бъркане, докато сместа започне да се охлажда. В две различни купи се разбиват - в първата -  маскарпонето, във втората - сметаната. Към разбитото кремообразно маскарпоне се добавя сместа с яйцата, разбърква се добре и накрая се добавя и сметаната, като разбъркването става внимателно и с шпатула.

Сглобяване:

При подреждането всичко се реди на обратно, тъй като съда, в който ще подреждаме пластовете, накрая ще бъде обърнат върху плоска чиния или картонена поставка. Така най-долната част ще стане най-горна. И така - няма значение в какъв съд ще се реди, но е желателно да няма отсечени ъгли. Трябва да бъде съд със заоблени - купа, тенджера, йенска тенджера/тава и др.

Каквото сте избрали, покривате го с алуминиево фолио (по дъното и стените), след това и със свежо фолио. И започва съществената част - сглобяването! Мажете крем на дъното, след което всяка бишкота минава през сместа за напояване, но не се киснат в течността, а само леко се топват. След намазания крем, се реди един ред напоени бишкоти, крем, бишкоти, крем и така докато изразходите целия крем, но последния ред трябва да завършва с бишкоти, така че внимавайте и те да не свършат. Накрая се покрива със свежо фолио, после - с алуминиево и се оставя в хладилника за 24 часа. При сервирането се маха фолиото отгоре и тирамисуто просто се обръща върху картонена поставка или плоска чиния. Поръсва се, през сито, с какао. Отново всякакви други декорации са добре дошли!