Браунис с малини


Събота е. А е работен ден… Не обичам да работя, когато по принцип трябва да си почивам! Не стига, че си ставал рано пет поредни дни, а и сега се налага да го правиш отново. Пък се предполага, че точно в момента трябва да си спинкаш сладко в топлото легло, увит до ушите за по-добра изолация. И за да ти е още по-кофти, цяла нощ е валяло сняг, колите са го отъпкали и сега е хлъзгаво, пързаляш се, докато стигнеш работата, а вече стигнал там, нямаш желание да започваш нищо.

Както и да е, за да успокоим страстите, смятам да споделя с вас нещо много шоколадово, което може да стопи и последната капка негативна емоция у човека. Това може би е най-ефикасното лекарство за подобен тип емоционални състояния. Или поне при жените помага със сигурност :)

Рецептата е за браунис с малинки. А размера на формата, в която ще го приготвяте, не е чак толкова важен за изпълнението на задачата, защото колкото по-голям е диаметъра на формата, толкова по-тънко ще бъде сладкишчето и обратното - колкото по-малък е, толкова ще бъде и по-високо. В зависимост от предпочитанията. И все пак не бива да надхвърля 26 см, за да не се налага да го консумирате като палачинка :)))

Необходими продукти:
120 гр. брашно
90 гр. неподсладено какао на прах
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
2 бр. яйца
220 гр. кафява захар (може и бяла)
240 гр. кисело мляко с парченца плодове
2 с.л. олио
1 капсула есенция ром
200 гр. малини (+ няколко за декорация, по желание)
шоколад, нарязан на малки парченца (по желание)

Начин на приготвяне:

Формата, в която ще правите браунис с малини, е добре да бъде с разкопчаващи се стени. Намазва се с мазнина, за да не залепва. Друг вариант е дъното и стените на формата да са покрити с хартия за печене. Фурната се загрява на 180С.

Разбиват се захарта и яйцата на пухкав крем. Към тях се добавят олиото, есенцията и киселото мляко. В друга купа се смесват брашно, бакпулвер, какао и сол. След това сухите съставки се добавят на части към яйчената смес и се разбърква внимателно. Целта е да се получи хомогенна смес. Не бива обаче да се прекалява, за да не спадне пухкавостта на сместа. Добавят се малините (измити и почистени) и шоколада (количеството е според колко шоколадово искате да стане, но все пак имайте предвид какаото и не слагайте повече от един шоколад).

Получената смес се изсипва във формата. Пече се 30-40минути. Трябва обаче да се проверява с клечка от един момент нататък. Целта е клечката да излиза леко влажна, а не суха както при кексовете.

След като се извади от печката, се оставя се да изстине десетина минути във формата. После се прехвърля върху метална скара и се оставя да се охлади напълно. По желание се поръсва с пудра захар и се декорира с малинки (подсушени). Et voila!

Остава да споделите какво се получи при вас! Приятно хапване!