Сладкиш с тиква



За компенсация, че не публикувах нищо миналата седмица, сега ще го направя с два поста наведнъж. Не съм имала време през януари да споделя с вас една рецепта за сладкиш, който използвах вместо класическата баница с късмети. Можеше да завия късметите във фолио и да ги сложа в самото тесто при печенето, но мисля, че така, както го направих, стана по-оригинално и привличащо погледа. 
По принцип всяка година се събирахме цялата рода в баба и дядо за баница с късмети на 13 януари (Нова година по стар календар), обаче тази година не се случиха нещата както обикновено, по независещи от нас обстоятелства. Не се събрахме, нямаше баница, но какво е Нова година без нови късмети за нея? Трябваше бързо да се запълни липсата и реших да направя този сладкиш.


Необходими продукти за тестото:

400 гр. тиква
150 гр. захар
460 гр. брашно
400 гр. захар (може и светло-кафява)
2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
½ 1.л. сол
1 ч.л. канела
½ ч.л. смлян карамфил
200 мл. олио
80 мл. вода
120 гр. орехови ядки





















Тиквата се сварява, изцежда, пасира, добавя се захарта и сместа ври, докато не се сгъсти. После се оставя да се охлади. В купа се смесват брашното, захарта, содата, бакпулвера, солта, канелата и карамфила. В друга - тиквеното пюре, олиото и водата. Съставките от двете купи се обединяват. Ореховите ядки се начукват, не много на ситно, и се добавят. Фурната се загрява до 180°C. Форма (в моя случай правоъгълна) се намазва с мазнина и сместа се изсипва в нея.  Пече се около 40-50 минути, като внимавате да не си прегорите сладкишчето, защото е много вкусно.