25
май
Сладкиш с тиква
По принцип всяка година се събирахме цялата рода в баба и дядо за баница с късмети на 13 януари (Нова година по стар календар), обаче тази година не се случиха нещата както обикновено, по независещи от нас обстоятелства. Не се събрахме, нямаше баница, но какво е Нова година без нови късмети за нея? Трябваше бързо да се запълни липсата и реших да направя този сладкиш.
400 гр. тиква
460 гр. брашно
400 гр. захар (може и светло-кафява)
2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
½ 1.л. сол
1 ч.л. канела
½ ч.л. смлян карамфил
200 мл. олио
80 мл. вода
120 гр. орехови ядки
Тиквата се сварява, изцежда, пасира, добавя се захарта и сместа ври, докато не се сгъсти. После се оставя да се охлади. В купа се смесват брашното, захарта, содата, бакпулвера, солта, канелата и карамфила. В друга - тиквеното пюре, олиото и водата. Съставките от двете купи се обединяват. Ореховите ядки се начукват, не много на ситно, и се добавят. Фурната се загрява до 180°C. Форма (в моя случай правоъгълна) се намазва с мазнина и сместа се изсипва в нея. Пече се около 40-50 минути, като внимавате да не си прегорите сладкишчето, защото е много вкусно.