Торта с ягоди


За да не си помислите, че правя торти само за рождените дни на бащата, изрових рецептата, по която се движих 2010 г., ноември месец, за рождения ден на мамчето. Това всъщност беше първата торта в живота ми, сътворена от моите ръце. Беше толкова трудно да се намерят ягоди по това време на годината, но бях твърдо решена, че за рождения й ден, трябва да направя нещо изключително и нетипично за сезона и ... за мен. Беше голяма емоция да търсиш ягоди из цяла София, да разпитваш познати и колеги къде би могло да продават. Най-накрая намерих, но можете да се сетите каква цена платих за половин килограм ягоди. НО си заслужаваше! И заради погледа й, когато й я връчих, и заради любовта, с която я направих, и заради желанието, с което я изядохме после :)

Самата торта не бих казала, че е сложна, просто изисква време, както всичко, което има смисъл да бъде направено. Не говоря само за сладкарството или готвенето като по-мащабна картина, а изобщо.

Рецептата включва преди всичко ягоди, така че 500 гр. са достатъчни. Необходимо е да се измият и нарежат на филийки с дебелина около половин сантиметър.

Необходими продукти за блата:

5 яйца
150 гр. бяла захар
1 ванилия
150 гр. брашно
50 гр. какао
щипка сол

Яйцата се разбиват до бял крем, прибавя се захарта и ванилията. Пресяват се брашното, какаото и солта и се добавят съм яйчената смес. Разбърква се до хомогенна смес.  Форма с отделящо се дъно се застила на дъното с хартия за печене, сместа се излива в нея и се пече около 30 минути в предварително загрята на 180ºC фурна. Проверява се с клечка. Когато излезе суха от блата, значи е готов. Изважда се от печката, оставя се да се охлади, както е във формата. Желателно е да престои едно денонощие за по-лесното му разрязване, тъй като от него ще се получат 3 по-тънки блата.

Необходими продукти за крема:

200 мл. течна сметана
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора от един лимон
500 гр. маскарпоне 
около 10 с.л. подсладено кондензирано мляко (±2с.л.)


Сметаната се разбива, докато не започне да стои по стените на съда, в който се разбива. Добавя се пудрата захар и лимоновата кора. В друга купа се разбива леко маскарпонето и към него се добавя внимателно сметаната. Накрая на вкус слагате и кондензираното мляко, като гледате да не втечните твърде много крема, тъй като с него ще се сглобява тортата.

Сглобяване:

Блатът се разрязва на три равни части. Сглобяването започва с блат, който леко се сиропира със захарен сироп или за по-лесно - със сока от някой компот, или с прясно мляко. Слага се част от крема. И тук идва редът на ягодите - нареждаме ред с ягоди. След което процедурата се повтаря още два пъти, като последния блат се сиропира една идея по-обилно, но не да си удавите тортата ;) Аз оставих моята торта сглобена дотук и в свежо фолио да престои в хладилника за през нощта, за да попие крема в блатовете. На следващия ден остана декорацията. С останалия крем за тортата я намазах отгоре и отстрани, така че да може да се захване настъргания шоколад, който използвах, за да я облека отстрани. Отгоре подредих нарязаните ягоди. И крайният резултат е това:

Доволната рожденичка
Пожелаване на желанието

... и духване на свещичката