Шоколадов мус


Другото, което успях да направя покрай Великденските празници освен тортата за рождения ден на бащата, беше шоколадов мус. Както си спомняте, в тортата използвах белтъците за целувчените блатове. Така жълтъците останаха. Е, с този мус им бе намерено приложение. Толкова як се получи, че от тогава (Великден) досега брат ми ме е попитал поне 4 пъти кога пак ще го правя :) И докато тортата не бих направила втори път, защото отнема твърде много време, то този мус сигурно ще го правя поне хиляда пъти или докато не стана алергична към шоколада :P

Необходими продукти за муса:

60 мл. вода
1 пак. желатин
180 мл. прясно мляко
4 жълтъка
100 гр. захар
130 гр. черен шоколад
½ л. сладкарска сметана

Желатинът се накисва в студената вода и се оставя настрана. През това време млякото се слага на котлона да загрява. Жълтъците и захарта се разбиват с миксер на висока степен, а вече горещото млякото се добавя към яйчната смес при постоянно бъркане, за да не се сварят яйцата. В друга тенджерка, докато е топъл котлона, се слага желатинът, за да се разтвори във водата (около 1 мин.). После ячeната смес се връща на котлона, докато не заври и не се сгъсти. Сваля се от котлона, добавя се втечнения желатин, шоколада се начупва на парчета, след което се добавя и той. Разбърква се внимателно до пълното хомогенизиране на сместа и се оставя да се охлади напълно. Сметаната се разбива и се добавя към вече студената шоколадова смес. Готовият крем се разпределя по чашки/купички и се прибира в хладилника за поне няколко часа, за да може да стегне. При сервирането сложих смлени фъстъци отгоре за завършек.


Този мус освен че може да се яде като крем, сервиран по начина, по който аз го направих, може да се слага в торти, тарталети, сладкиши и каквото друго се сетите :)