Честит рожден ден, Хели! :)


Хах, интересно е да си честитиш рождения ден сам на себе си, но нямам много други опции за заглавие на този пост, тъй като под прожекторите в понеделник бях самата аз. Голямо приготовление беше за този празник, но всичко приготвих с много любов. 

Може би трябва да започна хронологично?! На 02 април преди много лета се е родило едно овне... добре де, хронологията ще започне от по-късен етап, защото поста ще излезе доста дългичък, ако започна от самото начало на света ... за мен :) 

В общи линии Денят, с главно "Д", беше понеделник за тази година и приготовленията започнаха от събота. Бях решила да черпя в офиса с неща, които изцяло да са направени вкъщи от собствените ми ръце. (Малко въведение: в офиса всеки рожденик купува по нещо и събира всички колеги в кухнята, за да ги почерпи символично (а понякога и не съвсем) и за здраве най-вече.) Та, почти се справих с приготвянето на "изцяло"-то. Чипсът и виното не бяха домашно направени - признавам си. Всичко останало се случи.


Основно исках да има торта - направих я, после един колега поиска еклери - изпълних поръчката, после реших, че само сладки неща не върви - направих солени хапки, после ми остана от бутер тестото - направих втори вид соленки, после реших, че е малко - направих едно мазило и нарязах филийки хляб, за да си топят, накрая сметнах за редно да има и нещо свежо на масата - направих хапки от краставица и естествено не оставих масата без нещо за пиене, а именно лимонада.



Нека започнем с основната идея, която се роди в началото. Тортата. Има много рецепти за така наречената "Френска селска торта", но аз мисля, че не трябва да се импровизира особено много с тази торта, защото и без импровизациите е адски вкусна и най-важното лека! За нея ще отделя специален пост в бъдеще!








Еклери правя няколко пъти и всеки път забравям да снимам, което е някак си тъжно, но най-накрая имам снимков материал. Тъкмо сухите тренировки са били по-дълги и вече мога да представя нещо прилично. Получиха ми се сравнително еднакви този път, което си е за отбелязване, тъй като това не се е случвало досега. А и като консистенция се получи по-добре от всякога. Еклерите се правят от така нареченото парено тесто. То се получава като вода, заедно с мазнина (няма значение дали е олио или масло) се оставят да заврят, махат се от котлона и веднага след това брашното се изсипва и то наведнъж в тенджерата. След това, при разбъркването, тестото започва да се отделя от стените на тенджерата. По желание се правят солени или сладки.


За хапките се постарах. Направих ги от бутер тесто, намазано с яйце отгоре и сложих, по малко, кисела краставичка и маслина.





























От останалото тесто направих панделки.


Мазилото е по рецепта на мамчето. Него ще публикувам някой друг път :) Като събера няколко здравословни неща накуп.

Краставиците бяха украсени с пасирана моцарела, объркана с много подправки.
















Лимонадата беше супер, но изискваше разбъркване преди всяко сипване по чашите. Може и нея да публикувам заедно с мазилото на мама, тъй като рецептите идват от един и същи източник :)



Вечерта посрещнах семейството в нас на еклерова торта, мини тортички от останалите "френски, селски" платки, отново направих хапките от краставици с малки подобрения, както и лимонадата (още 3 литра) и мазилото. Добре се получи и вечерта.