p1

Френска селска торта


Както обещах - ето я и рецептата за Френска селска торта. Изключително лесна и приятна за правене е. Но е хубаво да си предвидите две светли части на денонощието :)

Необходими продукти за платките:

1 яйце
150 гр. захар
50 гр. масло
2 ч.л. сода
200 мл. прясно мляко
около 400 гр. брашно
(по желание) - 2 с.л. мед





























Казвам по желание, защото и без него платките се получават, макар и малко по-твърди, което след нанасяне на крема е без значение, защото омекват. Пък и е един вид застраховка, ако черпите алергични към мед гости :P

Яйцето и захарта се разбиват, след което се добавят млякото, содата и маслото (и меда, ако ще слагате). Получената смес се вари около 30 мин. на бавен огън до получаването на златист цвят (а ако няма мед - до кремав цвят и ориентировъчно пак около 30 мин.). Когато е готова сместа се оставя съвсем леко да се охлади и се сипва брашното. Омесва се тесто, което се разделя на топки, които навсякъде пише, че трябва да са по 85 гр. Всяка една се разточва върху набрашнена повърхност до получаването на 2, 3 милиметрова дебелина и се пекат на предварително силно загрята фурна. Отново навсякъде пише, че в една торта има САМО 5 платки, което лично за мен няма логика, защото и с 6, и с 7 пак е със същия вкус :)
Докато са топли платките, оформяте желания диаметър и оставяте в едно пликче да се охлаждат.

Необходими продукти за крема:

1 кофичка заквасена сметана
около 250 мл. подсладена сладкарска сметана
По желание се слагат смлени орехи


Разбива се сладкарската сметана, след което към нея се добавя заквасената. Сглобява се по следния ред: платка, крем, ако има орехи - се посипват и така доколкото пъти решите - дали 5, 6 или 7, според мен няма значение. Може да се сложи и мармалад някъде между редовете. Така и направих с тортата за офиса. Готовата сглобка се опакова във фолио и се оставя, най-добре за през нощта, да зрее в хладилника.

Като се извади от хладилника на следващия ден, с остатъка от сметаната се покрива цялата торта - отгоре и отстрани. Облича се със 250 гр. смлени орехи. И готово!


Read more
p1

Честит рожден ден, Хели! :)


Хах, интересно е да си честитиш рождения ден сам на себе си, но нямам много други опции за заглавие на този пост, тъй като под прожекторите в понеделник бях самата аз. Голямо приготовление беше за този празник, но всичко приготвих с много любов. 

Може би трябва да започна хронологично?! На 02 април преди много лета се е родило едно овне... добре де, хронологията ще започне от по-късен етап, защото поста ще излезе доста дългичък, ако започна от самото начало на света ... за мен :) 

В общи линии Денят, с главно "Д", беше понеделник за тази година и приготовленията започнаха от събота. Бях решила да черпя в офиса с неща, които изцяло да са направени вкъщи от собствените ми ръце. (Малко въведение: в офиса всеки рожденик купува по нещо и събира всички колеги в кухнята, за да ги почерпи символично (а понякога и не съвсем) и за здраве най-вече.) Та, почти се справих с приготвянето на "изцяло"-то. Чипсът и виното не бяха домашно направени - признавам си. Всичко останало се случи.


Основно исках да има торта - направих я, после един колега поиска еклери - изпълних поръчката, после реших, че само сладки неща не върви - направих солени хапки, после ми остана от бутер тестото - направих втори вид соленки, после реших, че е малко - направих едно мазило и нарязах филийки хляб, за да си топят, накрая сметнах за редно да има и нещо свежо на масата - направих хапки от краставица и естествено не оставих масата без нещо за пиене, а именно лимонада.



Нека започнем с основната идея, която се роди в началото. Тортата. Има много рецепти за така наречената "Френска селска торта", но аз мисля, че не трябва да се импровизира особено много с тази торта, защото и без импровизациите е адски вкусна и най-важното лека! За нея ще отделя специален пост в бъдеще!








Еклери правя няколко пъти и всеки път забравям да снимам, което е някак си тъжно, но най-накрая имам снимков материал. Тъкмо сухите тренировки са били по-дълги и вече мога да представя нещо прилично. Получиха ми се сравнително еднакви този път, което си е за отбелязване, тъй като това не се е случвало досега. А и като консистенция се получи по-добре от всякога. Еклерите се правят от така нареченото парено тесто. То се получава като вода, заедно с мазнина (няма значение дали е олио или масло) се оставят да заврят, махат се от котлона и веднага след това брашното се изсипва и то наведнъж в тенджерата. След това, при разбъркването, тестото започва да се отделя от стените на тенджерата. По желание се правят солени или сладки.


За хапките се постарах. Направих ги от бутер тесто, намазано с яйце отгоре и сложих, по малко, кисела краставичка и маслина.





























От останалото тесто направих панделки.


Мазилото е по рецепта на мамчето. Него ще публикувам някой друг път :) Като събера няколко здравословни неща накуп.

Краставиците бяха украсени с пасирана моцарела, объркана с много подправки.
















Лимонадата беше супер, но изискваше разбъркване преди всяко сипване по чашите. Може и нея да публикувам заедно с мазилото на мама, тъй като рецептите идват от един и същи източник :)



Вечерта посрещнах семейството в нас на еклерова торта, мини тортички от останалите "френски, селски" платки, отново направих хапките от краставици с малки подобрения, както и лимонадата (още 3 литра) и мазилото. Добре се получи и вечерта. 









Read more